Ταξίδι των Terminales στην Θεσσαλονίκη

Ενώ για δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας, τα εκπαιδευτικά ταξίδια δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, οι terminales ξαναβρέθηκαν επιτέλους στη Θεσσαλονίκη, από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου, για την καθιερωμένη εκδρομή τους όπου πέρασαν καταπληκτικά παρά την κακοκαιρία.

Τρεις γεμάτες μέρες αφιερωμένες στην ανακάλυψη της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, όπου αναμειγνύονται οι επιρροές διάφορων διαδοχικών πολιτισμών: του Ελληνικού, του Ρωμαϊκού, του Βυζαντινού και του Οθωμανικού. Όπου συνυπάρχουν η χριστιανική, η εβραϊκή και η μουσουλμανική θρησκεία. Όπου ειδικότερα οι ναοί, οι πολυθεϊστικοί ελληνικοί και ρωμαϊκοί τόποι λατρείας που στη συνεχεία έγιναν Χριστιανικοί και έπειτα Μουσουλμανικοί, φέρουν τα σημάδια αυτής της πορείας. Αντικατοπτρίζουν έτσι τη σύνθετη και συναρπαστική ιστορία της περιοχής, μια περιοχής που βρίσκεται σε στρατηγική θέση. Ένα πραγματικό σταυροδρόμι ανταλλαγών όπου φαίνεται ο κοσμοπολιτισμός της μητρόπολης της, της Θεσσαλονίκης.

Οι επισκέψεις επικεντρώθηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη: Βασιλική του Αγίου Δημητρίου, Ροτόντα, Θριαμβική Αψίδα του Γαλερίου, Λευκός Πύργος, Εβραϊκή συνοικία, έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών («Το '21 των Συλλεκτών»), Μουσείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου κ.λπ. Επίσης οι μαθητές έκαναν εκδρομές στη Μακεδονία: αρχαίες τοποθεσίες της Βεργίνας, του Δίου και της Αμφίπολης, κ.λπ.

Πέρα από αυτές τις πολιτιστικές εμπειρίες, οι μαθητές πέρασαν τρεις ημέρες όπου ανταλλάξαν και μοιραστήκανε πολλά και ευχάριστα, με γέλια, χορούς, παιχνίδια και μουσική. Ελπίζουμε η διαμονή αυτή να τους αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις!

Οι συνοδοί: Φωτεινή ΣΑΚΑΡΙΔΟΥ, Caroline CAPSALAS, Νίκος ΧΑΜΠΕΣΗΣ, Γιάννης ΤΖΙΩΤΗΣ και Αλέξης ΚΟΜΜΗΝΙΔΗΣ

Καθηγητές Ιστορίας Γεωγραφίας

Σχετικές αναρτήσεις