Παρουσίαση και ιστορία του Ιδρύματος
Η Ιστορία της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά: βασικές ημερομηνίες

1952: Ξεκινά η λειτουργία της πρώτης ελληνογαλλικής σχολής (χωρίς καταστατικό) στις εγκαταστάσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, στην οδό Σίνα. Από το 1952 έως το 1974 θα ονομάζεται «Σχολή Κολλάρου» και από το 1975 έως το 1981 θα αποκαλείται «Το μικρό γαλλικό σχολείο στο εξωτερικό».

1974: Λίγους μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα, οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Ελλάδας, ο κ. Giscard d’ESTAING και ο κ. Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ αντίστοιχα, εκφράζουν κοινή πολιτική βούληση και συμφωνία για την επίσημη ίδρυση Ελληνογαλλικής Σχολής.

1975: Η προσέγγιση των δύο εκπαιδευτικών συστημάτων αποκτά συγκεκριμένη έκφραση με την παραχώρηση έκτασης από το ελληνικό κράτος. Με αυτόν τον σκοπό, ιδρύεται Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος για την Εκπαίδευση (AFHE), αφού ένα ξένο Κράτος δεν μπορεί να χαίρει της επικαρπίας της ατελούς μίσθωσης για 99 έτη. Στον Σύνδεσμο γίνονται μέλη διάφορες προσωπικότητες που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τη διάδοση της χρήσης της γαλλικής γλώσσας στην Ελλάδα.

1981: Η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά ανοίγει τις πόρτες της στον Δήμο Αγίας Παρασκευής με γαλλικό τμήμα (χωρίς Νηπιαγωγείο) και ελληνικό Δημοτικό (πρωτοβάθμια εκπαίδευση).

1986: Η AFHE, σύλλογος υπαγόμενος στο ελληνικό Δίκαιο, παραχωρεί τη διαχείριση της Ελληνογαλλικής Σχολής στον Σύνδεσμο για τη Γαλλική Εκπαίδευση στην Ελλάδα (AEFG), σύλλογο υπαγόμενο στο γαλλικό Δίκαιο, με έδρα το Παρίσι, στον οποίο προεδρεύει εκπρόσωπος του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών.

1990: Δημιουργία της Υπηρεσίας για τη Γαλλική Εκπαίδευση στο Εξωτερικό (AEFE): Ο Διευθυντής της AEFE γίνεται εφεξής ο Πρόεδρος του Συνδέσμου που διαχειρίζεται την Ελληνογαλλική Σχολή.

2008: Το Συμβούλιο Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υιοθετεί την επίσημη ονομασία του Σχολείου: Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά.

2016: Η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά γιορτάζει τα 35 έτη λειτουργίας στην Αγία Παρασκευή, καθώς και τα 40 χρόνια από την επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των 2 κρατών για τη θέσπιση καταστατικού πλαισίου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ, παρίσταται στην αποκαλυπτήρια τελετή της επιγραφής « Liberté, égalité, fraternité », που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», η οποία βρίσκεται αναρτημένη στο πάνω μέρος της μπροστινής εισόδου του εκπαιδευτικού ιδρύματος, παρουσία ακόμη του Γάλλου Πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Christophe CHANTEPY (2015-2019), του Διευθυντή της AEFE, κ. Christophe BOUCHARD (2016-2019), της Γενικής Διευθύντριας της Σχολής, κας. Brigitte RENN (2015-2019).

Présentation et historique de l'établissement

Τάξη Γ3 – 1993

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουα: «2 κόσμοι σε 1»

Νησίδα γαλλικής γλώσσας και πολιτισμού στην Ελλάδα, η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουα απευθύνεται σε όλους (Έλληνες, Γάλλους, υπηκόους τρίτων χωρών), δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να εξελιχθούν και να μάθουν τα ελληνικά και τα γαλλικά στις καλύτερες δυνατές συνθήκες στην Ελλάδα, σε ένα ισχυρά δίγλωσσο και δι-πολιτισμικό περιβάλλον.

Με αυτόν τον τρόπο το Σχολείο διασφαλίζει την αδιάκοπη σχολική φοίτηση παιδιών από οικογένειες με επαγγελματικές υποχρεώσεις εκτός Γαλλίας, ενώ επιτρέπει και στα παιδιά των υπόλοιπων οικογενειών να επιλέξουν μία πρωτότυπη και φιλόδοξη εκπαιδευτική πρόταση, έχοντας πειστεί για την πολύ υψηλή ποιότητα παροχής του εκπαιδευτικού μας έργου.

Η συνύπαρξη δύο σχολικών χώρων, δύο πολιτισμών, δύο γλωσσών που μιλιούνται καθημερινά στο ίδιο σημείο αποτελεί και το καλύτερο σύμβολο για την οικουμενικότητα της γνώσης. Εκφράζει φυσικά την έφεση των λαών για προσέγγιση με στόχο την καλύτερη αλληλοκατανόηση και συμπλήρωση. Για την Ελληνογαλλική Σχολή είναι τιμή να υποδέχεται στους κόλπους της ένα ολόκληρο τμήμα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και να προσφέρει στους μαθητές της τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούτο της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού.

Έτσι τα παιδιά μας, από την πιο μικρή ηλικία μέχρι την έναρξη σχεδόν της ενήλικης ζωής, ενσαρκώνουν άρτια αυτό το ιδεώδες, χειριζόμενα και τις δύο γλώσσες με τη μεγαλύτερη φυσικότητα, καλλιεργώντας στενές φιλίες, αντλώντας στοιχεία και από τους δύο πολιτισμούς, καταστρατηγώντας τα σύνορα της έλλειψης εμπιστοσύνης και χτίζοντας γέφυρες κατανόησης και γνώσης.

 
Αριστεία και Διεθνείς Προοπτικές

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά αποτελεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα πολύ υψηλού επιπέδου, με διεθνή ταυτότητα, αφού μαθητές μας είναι παιδιά με 47 διαφορετικές υπηκοότητες.

Χάρη στη σύναψη της Σύμβασης με την Υπηρεσία για τη Γαλλική Εκπαίδευση στο Εξωτερικό, η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο των γαλλικών σχολείων του εξωτερικού, που μετρά σήμερα 500 σχολεία – Γυμνάσια και Λύκεια – σε 137 χώρες, (350.000 μαθητές). Δίνει τη δυνατότητα για μία μοναδική σχολική διαδρομή σε όλο τον κόσμο. Η αριστεία του αναγνωρίζεται στην Ελλάδα καθώς και από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και Σχολές παγκοσμίως. https://www.aefe.fr/

Η ύπαρξη Διεθνούς Βρετανικού Τμήματος εντός του γαλλικού τμήματος, συμπληρώνει έναν ήδη πολύ πλούσιο εκπαιδευτικό χάρτη: αντιστοιχεί σε σημαντική προστιθέμενη αξία για τους μαθητές μας, προετοιμάζοντάς τους αποτελεσματικά για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και για τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και Ανώτατες Σχολές παγκοσμίως.

Αναγνωρίζεται ως ιδιωτικό εκπαιδευτήριο από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και δίνει στους μαθητές του ελληνικού τμήματος την καλύτερη επιλογή στη χώρα, για να προσεγγίσουν τη γαλλική γλώσσα και πολιτισμό, ακριβώς χάρη στην υψηλή ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου και στην άμεση επαφή ελληνόφωνων με γαλλόφωνα παιδιά (κοινή διαβίωση, κοινά εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά έργα, κοινές εκδρομές…). Άλλωστε, η χορήγηση του σήματος ποιότητας LabelFrancEducation από την AEFE το 2015 (και η ανανέωση αυτού το 2018) αναδεικνύει την ποιότητα της διδασκαλίας της γαλλικής στο ελληνικό τμήμα. Επίσης διευκολύνεται ιδιαιτέρως η συνέχιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Γαλλία.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων μαρτυρούν την αριστεία της εκπαίδευσης που παρέχεται στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά.

  • Εθνικό Απολυτήριο Γαλλικού Γυμνασίου (DNB 2019): 100% επιτυχία και 91,9% διάκριση (43%: Πολύ Καλά, 27,9%: Καλά και 20,9%: Αρκετά Καλά).
  • Εθνικό Απολυτήριο Γαλλικού Λυκείου (bac 2019): 97,5% επιτυχία (34,5%: Πολύ Καλά, 16,9%: Καλά και 30,4%: Αρκετά Καλά).
  • Πανελλήνιες Εξετάσεις 2019: στα κλιμάκια υψηλής βαθμολογίας 16-18/20 και 18-20/20, απαντώνται κατά μέσο όρο πολύ συχνότερα μαθητές μας σε σχέση την υπόλοιπη επικράτεια. 100% των μαθητών μας γίνονται δεκτοί στα ελληνικά πανεπιστήμια και 64,4% γίνονται δεκτοί στα πανεπιστήμια των Αθηνών.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα είχαν μικρή σημασία, εάν έλειπε ένα σύνολο στέρεων αρχών, τις οποίες ευτυχώς αντλούμε από την Ελλάδα, λίκνο της δημοκρατίας, και την Γαλλία, χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία και έκανε κάποτε τον Jean de la Bruyère να πει:

«Δεν πρέπει να εκτιμούμε την αξία κάποιου ανάλογα με τα πολυάριθμα προσόντα του αλλά ανάλογα με το πώς τα αξιοποιεί.»

 
Présentation et historique de l'établissement