9ος Διαγωνισμός Πειραμάτων Φυσικής

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά  (LYCEE FRANCO-HELLENIQUE EUGENE DELACROIX) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας προκηρύσσουν τον 9ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου με θέμα: «Ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτρικά κυκλώματα».

Η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά

(LYCEE FRANCO-HELLENIQUE EUGENE DELACROIX)

σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας

Προκηρύσσουν τον

9ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ

για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου

με θέμα: «Ηλεκτρικό ρεύμα και ηλεκτρικά κυκλώματα».

Η διεξαγωγή του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις – επισκέψεις στο σχολείο, όπως περιγράφονται παρακάτω:

ΦΑΣΗ 1η : «Εξοικείωση με τη θεωρία και τα εργαστηριακά όργανα»

Οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν, μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους, θα επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας, για μια σύντομη παρουσίαση και θεωρητική περιγραφή των εννοιών που έχουν διδαχθεί.

Συγκεκριμένα : Το τμήμα της διδακτέας ύλης που αφορά στον διαγωνισμό περιλαμβάνει τα εξής :

Συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα - Νόμος του Ohm - Διακόπτες , βραχυκύκλωμα
Συνδεσμολογία αντιστατών - Χρήση αμπερομέτρου και βολτομέτρου
Ενέργεια και ισχύς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι μαθητές μπορεί να διαγωνιστούν επίσης και σε σύνθετες εργαστηριακές ασκήσεις που διερευνούν τις ικανότητες/δεξιότητες τους, στον χειρισμό των συσκευών και την επεξεργασία των μετρήσεων.

Ακολούθως, θα επισκεφθούν τα εργαστήρια του σχολείου για απλές ασκήσεις εξοικείωσης με τα όργανα.

 

 

(Διάρκεια : 2 – 3 διδακτικές ώρες την Τρίτη 17 Απριλίου 2024 )

ΦΑΣΗ 2η : «Διαγωνιστικό μέρος»

Οι συμμετέχοντες μαθητές θα διαγωνιστούν σε 3-4 εργαστηριακές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν : υλοποίηση ηλεκτρικών κυκλωμάτων, μετρήσεις και επεξεργασία, γραφικές παραστάσεις και εξαγωγή συμπερασμάτων, ερωτήσεις εμβάθυνσης. Τα θέματα του διαγωνισμού δημιουργούνται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού η οποία στη λήξη της διαδικασίας αναλαμβάνει τη διόρθωση και τη βαθμολόγηση τους.

(Διάρκεια : 2 – 3 διδακτικές ώρες την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 )

Το έπαθλο του διαγωνισμού θα είναι χρηματικό ποσό ύψους 400€ για την βελτίωση των εργαστηριακών υποδομών του σχολείου που θα κερδίσει. Το παραπάνω ποσό θα καταβληθεί από τον φορέα διοργάνωσης, την Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά για την αγορά του εν λόγω εξοπλισμού που θα επιλέξει το σχολείο που θα κερδίσει. Τέλος θα απονεμηθεί τιμητική διάκριση για τους συμμετέχοντες μαθητές.

Την Επιστημονική Επιτροπή αποτελούν:

 • Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας,Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας,
 • κ. Ρούσσος Γεώργιος (Συντονιστής Εκπαιδευτικού έργου Φυσικών επιστημών)
 • κ. Κωνσταντινοπούλου Βασιλική υπεύθυνη των Ε.Κ.Φ.Ε. Χαλανδρίου
 • κ. Φαλούκας Αθανάσιος, Φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος, πρώην Διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Β΄ΑΘΗΝΑΣ
 • κα Τζίμα `Αννα (Καθηγήτρια Φυσικής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά- Συντονίστρια του κλάδου ΠΕ04)
 • κ. Λιβανός Αντώνης (Καθηγητής Φυσικής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά)
 • κ. Αγριόδημας Χρήστος (Καθηγητής Φυσικής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά)
  • Συντονιστής του διαγωνισμού Φυσικής :
  • κ. Καμπούρης Κωνσταντίνος (Φυσικός MSc-Med, συγγραφέας των βιβλίων Φυσικής Β και Γ Γυμνασίου)

Επισημαίνονται τα εξής :

 1. Κάθε σχολείο μπορεί να αντιπροσωπεύεται από ομάδα 3-5 μαθητών, που έχουν έντονο ενδιαφέρον ή/και σημαντικές ικανότητες στη φυσική της Γ’ Γυμνασίου. Καλό θα ήταν να έχουν και ανάλογη εργαστηριακή εμπειρία, χωρίς να είναι όμως απαραίτητο.
 2. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από δεκατέσσερα (14) σχολεία της Αττικής, το μέγιστο.
 3. Οι αιτήσεις συμμετοχής των ενδιαφερόμενων σχολείων θα γίνονται μέσω σχετικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ελληνογαλλικής Σχολής “ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ” (https://lfh.edu.gr/el/diagonismoi-fysikis) από τον σύνδεσμο «ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ»   “9ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ” μέχρι την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 στις 15.00. Θα πραγματοποιηθεί κλήρωση μόνο σε περίπτωση υποβολής άνω των δεκατεσσάρων (14) αιτήσεων. Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας, σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί στα σχολεία που θα εκδηλώσουν υποψηφιότητα για τη συμμετοχή τους.
 4. Είναι εξασφαλισμένη η προστασία των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων/ουσών μαθητών/-τριών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων (βάσει της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, Ν. 4624/2019, Γενικός Κανονισμός 2016/679 για την Προστασία Δεδομένων- GDPR.

Δεν θα δημοσιευτεί κανένα από τα υποβληθέντα έργα των μαθητών/τριών

Δεν θα προκύψουν έσοδα για τον φορέα που προκηρύσσει τον διαγωνισμό ή για άλλον, από τα υποβληθέντα έργα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) ούτε θα γίνει οποιαδήποτε χρήση τους, παρά μόνο για στατιστική ανάλυση και εκπαιδευτικό σκοπό.

Όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα, ισχύουν τα αναφερόμενα στον Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση»

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση:

Τζίμα Άννα (Υπεύθυνη για τον διαγωνισμό-καθηγήτρια Φυσικής της Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά) στο τηλέφωνο 211 3009124 , ή μέσω email στη διεύθυνση anna.tzima@lfh.gr

Επίσης στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Β’ Αθήνας, στο τηλέφωνο 210 6084713 ή μέσω email grekth@dide-v-ath.att.sch.gr.

Έγκριση διεξαγωγής του 9ου Μαθητικού Διαγωνισμού Πειραμάτων Φυσικής για το 2024

Έντυπο Συγκατάθεσης