Ένα ντοκιμαντέρ για τους αιτούντες άσυλο και την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα που γύρισαν οι μαθητές μας
Ένα ντοκιμαντέρ για τους αιτούντες άσυλο και την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα που γύρισαν οι μαθητές μας

Στον ιστότοπο του LFHED θα μπορείτε να βρείτε την προβολή ενός ντοκιμαντέρ για τους αιτούντες άσυλο και την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Néphélie Chantzis, μαθήτρια της Terminale (Γ’ Λυκείου), την οποία στο γύρισμα και το μοντάζ βοήθησε μια ομάδα μαθητών και πρώην μαθητών του LFHED (αναφέρονται παρακάτω)

Αρχικά, υπάρχουν όλα τα ερωτήματα που οι μαθητές μας έχουν για την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα. Ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα με διάφορους τρόπους: εργασίες που τους αναθέτουν οι δάσκαλοί τους, αλλά και μέσα από τις καθημερινές σχέσεις που έχουν συνάψει με μερικούς από τους συμμαθητές τους, οι οποίοι έχουν κι οι ίδιοι βιώσει μια παρόμοια κατάσταση μετανάστευσης.

Πράγματι, μερικοί μαθητές του LFHED εγκατέλειψαν τη χώρα καταγωγής τους για να έρθουν στην Ελλάδα, και φοίτησαν στο σχολείο μας με την υποστήριξη της APE και του ταμείου αλληλεγγύης του LFHED, το οποίο επέτρεψε στους μαθητές να αυξήσουν τις πιθανότητές τους για τις περαιτέρω σπουδές τους. Όμως το όφελος αυτό είναι διπλό, καθώς το καλωσόρισμα σημαίνει επίσης άνοιγμα οριζόντων. Αυτό το ντοκιμαντέρ είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα: το αξιοθαύμαστο αυτό έργο δεν θα μπορούσε ποτέ να πραγματοποιηθεί χωρίς τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των μαθητών μας, καθώς είναι μια πρωτοβουλία εκτός του σχολικού προγράμματος.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ έκαναν τα πάντα ανεξάρτητα: επαφή με εκπροσώπους των ΜΚΟ, σύνταξη σεναρίου, γύρισμα, μοντάζ. Πιο λεπτομερώς:
• Néphélie Chantzis, Terminale: σκηνοθέτης (επαφές, λήψη, σενάριο, υπότιτλοι, μουσική)
• Artémis Andreadis, πρώην μαθήτρια, αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2020: μοντάζ, κάμερα και ήχος.
• Caroline Zay, Terminale: κάμερα και ήχος.
• Iason Iliades, Terminale: σπικάζ
 

Το έργο έχει ήδη αρχίσει να ακούγεται αφού πλατφόρμες βίντεο όπως το wearesolomon.com, και το insidestory.gr συμφώνησαν να το φιλοξενήσουν. Επιπλέον, η διάσημη πλατφόρμα βίντεο VICE ετοιμάζει ένα « making-of » του ντοκιμαντέρ με τους μαθητές μας. Ανυπομονούμε να δούμε το αποτέλεσμα!

Συγχαρητήρια στους 4 μαθητές μας και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Georges Lagos, βιβλιοθηκάριος του LFHED, για της συμβουλές που έδωσε στους μαθητές και τον δανεισμό του οπτικοακουστικού εξοπλισμού.

Καλή θέαση σε όλους!

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=vrvYPhQms2A&feature=emb_title

 

Σχετικές αναρτήσεις