Οι μαθητές μας παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ « Χίτλερ εναντίον Πικάσο και των άλλων »
Οι μαθητές μας παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ « Χίτλερ εναντίον Πικάσο και των άλλων »

1937: Το καθεστώς το Ναζί διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση στο Βερολίνο για το δημόσιο διασυρμό της λεγόμενης «εκφυλισμένης τέχνης». Πίνακες των Picasso, Matisse, Renoir, Chagall και άλλων καταδικάζονται.

1939-1945: Εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και θανατώνονται, μόνο και μόνο γιατί είναι Εβραίοι. Ταυτόχρονα, αριστουργήματα που ανήκουν στις προσωπικές τους συλλογές αλλά και σε μουσεία και μνημεία των κατακτημένων περιοχών αρπάζονται και κρύβονται από τους μεγαλύτερους εγκληματίες της ανθρωπότητας.

Πώς εξηγείται η εμμονή των Ναζί για την τέχνη; Τι απέγιναν όλοι αυτοί οι κλεμμένοι θησαυροί της ανθρώπινης δημιουργικότητας; Είναι τελικά η τέχνη ένα παντοδύναμο όπλο αφύπνισης αλλά και εκμαυλισμού συνειδήσεων; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιχείρησε να δώσει απάντηση το ντοκιμαντέρ «Χίτλερ εναντίον Πικάσο και των άλλων» που παρακολούθησαν οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου και των Α΄ και Β΄ Λυκείου στις 16/04 στον κινηματογράφο «ΑΙΓΛΗ». Μέσα σε 91΄ έζησαν την απίθανη περιπέτεια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης που ακόμη δεν έχει τελειώσει…

Σχετικές αναρτήσεις