Nathalie Rendevski-Savaricas, Δημοσιογράφος
 Nathalie Rendevski-Savaricas, Δημοσιογράφος

Το Ελληνο-Γαλλικό Σχολείο μου προσέφερε ένα από τα πιο σημαντικά δώρα: μια “οικογένεια” φίλων τριανταετίας (αν και είναι διασκορπισμένοι σήμερα λίγο παντού στο κόσμο). Μερικοί απ'αυτούς έχουν γίνει και ο πυρήνας της οικογένειας μου. Αυτό που έχει ενδιαφέρον όμως, είναι ότι εμείς οι «LFHien» (αυτό το σπάνιο είδος που αποτελείται από τους μαθητές του σχολείο) και ας μη γνωριζόμαστε απαραίτητα έχουμε μια οικειότητα μεταξύ μας: μοιραζόμαστε έναν κώδικα επικοινωνίας και μία ταυτότητα. Ο κώδικας είναι μια γλώσσα από επινοημένες Ελληνο-Γαλλικες λέξεις καθώς και ένα αδιάκοπο πηγαινέλα μεταξύ Γαλλικών και Ελληνικών όπου βάζουμε και καμία λέξη άλλης γλώσσας εδώ και εκεί, όπως τα αγγλικά (η και άλλη γλώσσα ανάλογα από την εθνικότητα των φίλων μας). Η ταυτότητα μας δε, φέρνει και σε πολυεθνική, χάρη στο melting pot των μαθητών.

Αυτά τα πλεονεκτήματα και μόνο ερεθίζουν μια περιέργεια για την ανακάλυψη του κόσμου όπως και μια ευκολία στην ενσωμάτωση σε διάφορες κουλτούρες και χώρες.

Μετά τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο (Μπρίστολ και Λονδίνο), πρακτική σε δικηγορικό γραφείο στη Βαρκελώνη, δουλειά στο Λονδίνο και στη Νότια Γαλλία, επιστρέφω Αθήνα για διακοπές όπου με δέχονται για πρακτική στο Associated Press η οποία μετατρέπεται σε μόνιμη συνεργασία freelance. Σχεδόν ταυτόχρονα αρχίζω αποστολές σαν embedded δημοσιογράφος, από τη Λεγεώνα των Ξένων και τα Ναυτικό διαφορετικών χωρών. Είτε για δουλειά, είτε για προσωπικούς λόγους, τα ταξίδια είναι πολλά: Σαουδική Αραβία, Λίβανος, Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη, Συρία, Τζιμπουτί, Αφγανιστάν, Ρουμανία και Σερβία είναι από τα πιο περιπετειώδη. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν δεκαπέντε ετών δημοσιογραφίας μου, συνεργάστηκα στενά με διεθνή μέσα όπως το The Independent, France 24, Monocle, BBC, The WallStreet Journal, CNN, AlJazeera, DeutscheWelle και Vice, μεταξύ άλλων.

Εκτός από πλούσια ακαδημαϊκή και γενική γνώση, υπάρχει μια άλλη ουσιαστική ποιότητα που μου (μας) προσέφερε το σχολείο και από την οποία επωφελήθηκα πολύ ως δημοσιογράφος. Χάρη στην ιδιαιτερότητά του ως ταυτόχρονα δημόσιο και ιδιωτικό σχολείου, το LFH καλωσορίζει παιδιά διαφόρων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων και εθνικοτήτων. Αλλά παράλληλα κατάφερε να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ισότητας που μας έχει διαμορφώσει με έναν μάλλον ιδιαίτερο τρόπο: οι απόφοιτοι του σχολείου νιώθουμε άνετα σε οποιαδήποτε περίσταση και με οποιονδήποτε συνομιλητή.

Βεβαίως, τα χρόνια στο LFH δεν ήταν πάντα εύκολα: αν και ενδιαφερόμουν για τα μαθήματα με αναμφισβήτητο ενδιαφέρον και προφορική συμμετοχή (που ας είμαστε ειλικρινείς περιλαμβάνει και τη φλυαρία), μερικές φορές ήταν δύσκολο για ορισμένους καθηγητές να δουν πέρα από τους μετριότατους βαθμούς μου. Αλλά στο τέλος, οι καιροί αλλάζουν. Η ανακάλυψη των δυνατοτήτων μας απαιτεί χρόνο, και τα στάδιά προς αυτό μπορεί να είναι διαμορφωτικά. Παρά ταύτα, έχω τόσες καλές αναμνήσεις από το σχολείο που σκέφτομαι όταν μεγαλώσει να μυήσω τον γιο μου στους "LFHien."

Για οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ή για ένα απλό “γεια”, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου savaricas@gmail.com

  • 1997 : Bac ES - LFH (Αθήνα)
  • 2002 : Stage Droit - Ernst & Young Abogados (Βαρκελώνη)
  • 2003 : LLB Droit et Langues - UWE (Μπρίστολ)
  • 2005 : LLM Droit - King's College (Λονδίνο)
  • 2006-2007 : Πρακτικές ασκήσεις δημοσιογραφίας - Agence ANA-MPA, Reuters et CNN, (Αθήνα και Λονδίνο)
  • 2006-2009 : Αποστολές σαν embedded δημοσιογράφος - (σε διάφορες χώρες)
  • 2007-σημερα: Δημοσιογράφος freelance - Αθήνα (Ελλάδα και εξωτερικό)
Σχετικές αναρτήσεις