Tην Τετάρτη 25 Απριλίου οι μαθητές του τμήματος Β2 του γυμνασίου, στο πλαίσιο του μαθήματος της Λογοτεχνίας (διδάσκουσα: Ιωάννα Σπηλιοπούλου), περιηγήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιώντας έναν λογοτεχνικό περίπατο σχετικά με τη ζωή και το έργο της Άλκης Ζέη. Αρχικά, η ξεναγός κα Παπασπηλιοπούλου διηγήθηκε σύντομα την παιδική ηλικία της συγγραφέως διαβάζοντας αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της Με μολύβι Φάμπερ νούμερο 2. Πρώτη στάση το σπίτι της θείας της, στα Εξάρχεια, δεύτερη εκείνο του Κάρολου Κουν, όπου ακούσαμε για την ασχολία της συγγραφέως με το κουκλοθέατρο αλλά και για τις πρώτες γνωριμίες της με καλλιτέχνες. Ο περίπατος συνεχίστηκε με επισκέψεις κτιρίων (τριλογία των Αθηνών, Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών) που σχετίζονται με την ιστορία της πόλης μας. Συγκίνηση μας προκάλεσε η επίσκεψη στο χώρο ιστορικής μνήμης 1941-44, στα υπόγεια κρατητήρια της οδού Κοραή 4, ένα μνημείο της ναζιστικής θηριωδίας στην καρδιά της Αθήνας. Τέλος, ολοκληρώσαμε την ενδιαφέρουσα περιήγησή μας στο θέατρο Μουσούρη, όπου τονίστηκε η μεγάλη αγάπη της κυρίας Ζέη για την υποκριτική.
Στη συνέχεια είχαμε τη χαρά και την τιμή να επισκεφθεί και πάλι το σχολείο μας η Άλκη Ζέη στις 3 Μαΐου, αυτήν τη φορά μαζί με τη Μαργαρίτα Μαντά, σκηνοθέτρια της ταινίας Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης : https://vimeo.com/205566380
Συζήτησαν με τους μαθητές της δευτέρας γυμνασίου του ελληνικού τμήματος και με κάποιους μαθητές του γαλλικού τμήματος σχετικά με το μυθιστόρημα Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της, το οποίο μελέτησαν στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, και το αυτοβιογραφικό βιβλίο Με μολύβι Φάμπερ νούμερο 2. Η αγαπημένη συγγραφέας απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με το έργο της και τα βιώματά της, κάνοντας ένα ταξίδι στην Ιστορία του 20ού αιώνα, και υπέγραψε βιβλία της. Από τη δική της πλευρά, η κυρία Μαντά αναφέρθηκε στα γυρίσματα της εξαιρετικής ταινίας της (την οποία είχαν παρακολουθήσει οι μαθητές), στην προσωπική σχέση της με την Άλκη Ζέη καθώς και σε όσα κέρδισε η ίδια σε προσωπικό επίπεδο. Όπως έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών : «Πήρα ένα μάθημα και λίγο σαν σφαλιάρα ‒ με την καλή έννοια. Επειδή περνάμε όλοι μας πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια, όταν αρχίζω να γκρινιάζω “πόσο χάλια είναι η ζωή μου”, με πιάνει αμέσως ντροπή ξέροντας τι τράβηξαν αυτοί οι άνθρωποι και κάτω από ποιες συνθήκες δημιούργησαν. Η Ζέη, ο Ζαχαρίας, ο Πατρίκιος μού έμαθαν ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο».
Ευχαριστούμε πολύ για την πολύτιμη βοήθειά του τον κ. Λαγό (CDI).