Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2022
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2022

Μετά από τις διακοπές Α τρίμηνου του σχολείου μας οι μαθητές μας επέστρεψαν και πάλι στις σχολικές τάξεις. Ξεκίνημα λοιπόν της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου Δευτέρα 7/11/2022 με έναρξη της δράσης Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα και ψηφιακές δεξιότητες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα, με σκοπό την ενθάρρυνση των σχολείων να εισάγουν το μάθημα του προγραμματισμού στη διδασκαλία ως μέσο προώθησης της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας μια εορταστική δράση από 7 έως και 21 Νοέμβριου, που στοχεύει στη συμμετοχή μαθητών και θα συνεισφέρει στην συνολική προσπάθεια για να προβληθεί ο προγραμματισμός, να απομυθοποιηθούν οι σχετικές δεξιότητες, και να έρθουν σε επαφή άτομα που έχουν μεγάλη επιθυμία να αποκτήσουν γνώσεις. Τις ομάδες των μαθητών μας Γυμνάσιου και Λυκείου σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα θα συντονίζουν οι καθηγητές Πληροφορικής της σχολής μας κύριοι Σχοινάς Κώστας και Μπίνος Λεωνίδας.

Το προτεινόμενο θέμα της δράση μας για την φετινή χρονιά είναι η δημιουργία μιας προσαρμοσμένης συνάρτησης καθορισμένης από το χρήστη σε ένα υπολογιστικό φύλλο, για να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του όταν οι υπάρχουσες συναρτήσεις του Excel δεν επαρκούν.

Για την δημιουργία των συναρτήσεων, χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον του Microsoft Excel 365. Οι μαθητές της Σχολής μας, δημιούργησαν συναρτήσεις σε υπολογιστικό φύλλο δύο τύπων: Συναρτήσεις που δεν παίρνουν κανένα όρισμα και συναρτήσεις που λαμβάνουν πολλαπλά ορίσματα. Στο ξεκίνημα της δημιουργίας των συναρτήσεων οι μαθητές αναζήτησαν βοήθεια από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την διεύθυνση https://www.tutorialspoint.com/vba/vba_pdf_version.htm

Οι μαθητές της σχολής έκαναν πολλαπλές δοκιμές στον συντάκτη Microsoft Visual Basic με σκοπό να βελτιώσουν και να παρακάμψουν πιθανά λάθη συντακτικά ή λογικά. Δημιούργησαν αρκετά παραδείγματα με συναρτήσεις σε VBA χωρίς ορίσματα και με χρήση ορισμάτων. Ακολουθούν ενδεικτικά κάποιες από τις συναρτήσεις που δημιούργησαν:
  • Υπολογισμός έκπτωσης σε μία τιμή πώλησης ενός προϊόντος.
  • Υπολογισμός ποσοστού επί τοις εκατό %.
  • Χαρακτηρισμός της επίδοσης ενός μαθητή βάσει του βαθμού του. ( Άριστα, Πολύ καλά, Καλά, Μέτρια).
  • Υπολογισμός του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α) στην τιμή ενός προϊόντος.
  • Μετατροπή μιας θερμοκρασίας από βαθμούς Φαρενάιτ σε Κελσίου.

 

Όταν θα εκδοθεί το πιστοποιητικό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της φετινή μας δράσης θα το ανακοινώσουμε και από εδώ.

 

 

Σχετικές αναρτήσεις