Διήμερο Αφιέρωμα στον Αριστοτέλη
  • Διήμερο Αφιέρωμα στον Αριστοτέλη-0
  • Διήμερο Αφιέρωμα στον Αριστοτέλη-1
  • Διήμερο Αφιέρωμα στον Αριστοτέλη-2

Αναγνωρίζοντας την παγκοσμίως αναμφισβήτητη σπουδαιότητα του Αριστοτέλη, το 2016 ανακηρύχθηκε επισήμως από την 38ο συνεδρία της UNESCO (Παρίσι Νοέμβριος 2015). «Έτος εορτασμού του Αριστοτέλη».

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά διοργάνωσαν ένα διήμερο αφιέρωμα στον Αριστοτέλη.

Την πρώτη ημέρα 9/12/2016 πραγματοποιήθηκε μαθητικό συνέδριο «Αριστοτέλης στο Λύκειο» και τη δεύτερη ημέρα επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς.

Παρασκευή 9/12 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, μαθητές από 19 σχολείο (δημόσια και ιδιωτικά) παρουσίασαν τις εργασίες τους πάνω σε πολλούς τομείς της αριστοτελικής λογικής (φιλοσοφία-ηθική, φυσική, βιολογία, πολιτική, τέχνη, κλπ) και μπόρεσαν μέσω των εργασιών τους να αποδείξουν τη διαχρονικότητα του φιλόσοφου.

270 συμμετέχοντες, 227 μαθητές και 43 καθηγητές

Αυτή την πρώτη ημέρα, πανεπιστημιακοί καθηγητές που παραβρέθηκαν, παρατήρησαν την δραστηριοποίηση των μαθητών, τον ενθουσιασμό τους και την ποιότητα των παρουσιάσεών τους. Οι μαθητές του σχολείου μας παρουσίασαν με τον καλύτερο τρόπο ένα κείμενο πολύ ενδιαφέρον: Η ιατρική από τις ηθικές πραγματείες του Αριστοτέλη στην Βιοηθική του σήμερα.

Σάββατο 10/12 στο Σχολείο μας πραγματοποιήθηκε η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (73 εγγραφές και καθηγητές του ελληνικού τμήματος της σχολής μας). Ο βασικός στόχος αυτής της επιμόρφωσης ήταν οι μέθοδοι και η βελτίωση διδασκαλίας του Αριστοτέλη στο Λύκειο.

Αξιοσημείωτο αυτής της ημέρας που άγγιξε όλους τους παρευρισκόμενους πραγματικά ήταν η ομιλία στα ελληνικά της κας Renn, Γενικής Διευθύντριας. Η παρουσίασή της ανέδειξε τη θέση που κατέχει η φιλοσοφία στο γαλλικό σύστημα.

Ευχαριστούμε τον Επιστημονικό Υπεύθυνο του Παιδαγωγικού εργαστηρίου κ.Παύλο Καλλιγά, καθηγητή της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ευχαριστούμε πολύ τους 8 μαθητές της Α΄ Λυκείου του ελληνικού τμήματος που βοήθησαν εθελοντικά.

Οι παρακάτω πανεπιστημιακοί καθηγητές εμπλούτισαν το συνέδριο με τις παρεμβάσεις τους.

  1. Παύλος Καλλιγάς: Οι βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη και η λογική
  2. Στέλιος Βιρβιδάκης: Η ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη
  3. Σπύρος Μπενετάτος: Ο άνθρωπος και η κοινωνία: Η πολιτική φιλοσοφία του Αριστοτέλη.
  4. Ελένη Περδικούρη: Η θεωρία του Αριστοτέλη για την ψυχή.
  5. Στασινός Σταυριανέας: Οι βιολογικές και οι ιατρικές επιστήμες στον Αριστοτέλη
  6. Πάνος Δήμας: Η ανάλυση του φυσικού κόσμου από τον Αριστοτέλη και η φιλοσοφία της επιστήμης.
Σχετικές αναρτήσεις