Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
  • Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης-0
  • Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης-1
  • Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης-2
  • Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης-3
  • Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης-4
  • Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης-5

Περιοδικό δρόμου Σχεδία: Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, στη βιβλιοθήκη του σχολείου, οι μαθητές και μαθήτριες της Β Λυκείου του ελληνικού τμήματος είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την κ. Ήρα Παπαδοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και τον κ. Περικλή Παπαδόπουλο, πωλητή του περιοδικού «Σχεδία». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της εβδομάδας Τύπου και τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το έργο της Σχεδίας όσο και για τις προσωπικές βιωματικές εμπειρίες του πωλητή της Σχεδίας.

Υπενθυμίζεται πως η «Σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων Δρόμου. Η «Σχεδία» δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες ομάδες: άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε πως η «Σχεδία» δεν είναι επαιτεία. Οι πωλητές δε ζητιανεύουν, αλλά με αξιοπρέπεια πωλούν το περιοδικό για να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί επίσης ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Η κ. Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις άλλες δράσεις τους. Αρχικά μίλησε για το «Γκολ στη Φτώχεια», την ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, μια κοινωνική πρωτοβουλία που αξιοποιεί το άθλημα του ποδοσφαίρου για την ενεργοποίηση και κοινωνική (επαν)ένταξη συμπολιτών μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις πιο ακραίες τους μορφές. Μέσα από τη δράση "Γκολ στη Φτώχεια" δημιουργήθηκε η Εθνική Ομάδα Αστέγων, η οποία συμμετέχει κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

Παρουσίασε επίσης τις «Αόρατες Διαδρομές», το πρόγραμμα περιηγήσεων στο κέντρο της Αθήνας με οδηγούς (νυν και πρώην) άστεγους συμπολίτες μας. Στα πρότυπα αντίστοιχων περιηγήσεων που διοργανώνονται από περιοδικά δρόμου του εξωτερικού, οι «Αόρατες Διαδρομές» της «Σχεδίας» περιλαμβάνουν κάποιες από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της πόλης (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας κ.ά.). Οι οδηγοί δίνουν πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχει κάθε δομή, αλλά και πώς οι ίδιοι έχουν βιώσει ή εξακολουθούν να βιώνουν τη ζωή στο δρόμο, τις ανθρώπινες σχέσεις, την ποιότητα των υπηρεσιών, την ανθρωπογεωγραφία των δομών και του δυναμικού τους, που πασχίζει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά και της διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς μας, ως άτομα και ως κοινωνία. Τέλος μίλησε για τον «καφέ που περιμένει», δηλαδή προπληρώνεται από κάποιον πελάτη ενός καφενείου ή μιας καφετέριας, ανώνυμα, για να καταναλωθεί αργότερα από κάποιον άλλον συμπολίτη μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τον πληρώσει ο ίδιος.

Ήταν μια πολύ επιτυχημένη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση και τα παιδιά έδειξαν αξιοσημείωτη ωριμότητα στη συζήτηση. Με τους δύο καλεσμένους συζήτησε ο καθηγητής Λυκείου κ. Κωστής Παπαϊωάννου.

Postes en rapport